Working hard? Or hardly working? Zo behoud je je focus wanneer je thuiswerkt.

Zo'n 95% van de Belgische bedrijven laten hun werknemers van thuiswerken. Al enkele weken werken we in onze vertrouwde omgeving. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Jonge kinderen in huis? Nog wat huishoudelijke taken op de planning? Geen comfortabele bureau ter beschikking? Dit kan allemaal invloed hebben op je focus en concentratievermogen. We weten, deze periode is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom vind je hier enkele tips om je focus te behouden en je op goede weg te helpen. #helpendehand

Iedereen heeft zijn eigen manier om zich thuis te focussen. Benieuwd hoe onze Digitisten hun concentratie behouden? Schrijf je in voor wekelijkse updates en blijf op de hoogte van hun tips.

Start elke werkdag op dezelfde manier

Een beetje langer in bed blijven liggen, want oh ja, je hoeft nu geen reistijd in te calculeren ­čśë Verleidelijk! Toch is het een aanrader om je werkdag altijd op dezelfde manier te starten. Plan jouw ochtendritueel goed in en je bent klaar om 8 uur aan de slag te gaan. You can do it!

Pyjamadag? No go!

Een pyjama zit comfortabel, maar is geen goede kledij om je werkdag in door te brengen. Want je wil toch vooral wakker worden en blijven! Daarom: stap uit bed, spring de douche in en doe gemakkelijke kledij aan. Volgens onze collega's is een joggingbroek zeker toegestaan. Zolang je maar gemakkelijk aan je bureau zit en niet in de zetel of bed.

Stel prioriteiten

Wat wil je vandaag zeker afwerken? Wissel grote taken en deadlines af met kleinere opdrachten. Wees hierbij ook realistisch. Niets zo vervelend als een planning die je niet kan volbrengen. Al eens gedacht aan To Do-ist? Dat is uitstekend hulpmiddel om een overzicht te krijgen van je taken van die dag. Heb je een opdracht afgewerkt? Beloon jezelf dan zeker met een kleine ontspanning. Inspiratie vind je hieronder.

Inspanning vraagt om ontspanning

Het beste dat je doet, is je vaste pauze momenten in je agenda plannen en daarrond je taken te plannen. Op die manier houd je je altijd vast aan een pauzemoment. Als de focus wegvalt en dus je concentratie niet meer op punt is, is het tijd voor ontspanning. Op het werk sla je eens een babbel met een collega, geniet je van een coffee break of wandel je eens rond op de werkvloer. Ook thuis zijn er genoeg manieren om een pauze te nemen. Hier alvast enkele leuke idee├źn:

  • Wandelen met de hond/spelen met de kat
  • Op het terras in de zon zitten
  • 10 minuten zweten tijden die work-out voor dat ideale summer body
  • Je hele lichaam stretchen
  • Met de kinderen spelen
  • Kleine huishoudklusjes doen (was insteken, afwasmachine uitladen)
  • Naar de winkel gaan

Kies vooral wat je zelf leuk vindt en wat je helpt te ontspannen.

Maak afspraken met de kinderen

Nu de scholen niet open zijn, willen de kinderen natuurlijk meer aandacht van mama of papa. 100% begrijpelijk, maar voor je het weet, je focus weg en heb je enkele werkuren gemist. Maak dus duidelijke afspraken. Zo voorkom je grappige incidenten tijdens statusmeetings met je baas of collega. Hoe onze CEO Derek dat aanpakt? Hier zijn tips:

  • Wandel 's morgens de voordeur uit en kom binnen via de achterdeur. Je werkdag is begonnen! Wandel je de voordeur weer binnen, dan zit je werkdag erop en weten de kinderen: papa of mama is thuis.
  • Hang een duidelijk papier aan de deur van je bureau wanneer je kinderen je mogen storen. Dit grappige voorbeeld al gezien?
Mama wil zich focussen

Focus! Verban afleidingen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond corona of kan je de digitale wereld niet missen? Bepaal op voorhand te bepalen wanneer je even op je smartphone kijkt. Heb je een taak volbracht? Een uur aan een stuk gewerkt? Dan kan je gerust 5 minuten kijken op je gsm. Zo blijf je toch nog verbonden met vrienden en familie.

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om je goed te focussen. Benieuwd hoe onze Digitisten werken en zich aanpassen aan #remote tijden? Blijf op de hoogte en schrijf je in voor wekelijkse updates.