Wat de aankondigingen van Apple betekenen voor jouw bedrijf

Aankomende features van hun besturingssystemen, krachtige hardware voor professionals, én nieuwe tools voor softwareontwikkelaars. Dat is ruwweg wat Apple heeft aangekondigd tijdens zijn WWDC19 keynote van afgelopen maandag. Wat betekent dit voor jouw bedrijf? Kom het hier te weten!

Nieuwe zaken waar je aan moet denken voor je app 🤔

Dark mode?

Het fenomeen van de “donkere” modus van een app is ondertussen een vaste waarde, en Apple gaat hier duidelijk mee akkoord. Want ze integreren het nu ook in iOS en hun eigen apps. Wil je weten wat dark mode precies is, en wat de voor- en nadelen zijn? Lees zeker ons Medium artikel! (in het Engels)

iOS zal binnenkort na zonsondergang automatisch kunnen switchen naar de donkere modus, en laat op dat moment ook weten aan alle andere apps om hetzelfde te doen. En dat betekent ook jouw app! Tijdens de design-fase van je app moeten we nu dus steeds in het achterhoofd houden wanneer je app gebruikt zal worden, en indien nodig van een dark mode voorzien. 🌚

Een macOS app?

De nieuwe versie van Xcode (de software-ontwikkelomgeving van Apple) zal de optie aanbieden om je iPad app om te vormen naar een echte Mac app. Vroeger waren deze platformen volledig gescheiden. Daardoor staken we veel tijd in het ontwikkelen en onderhouden van een aparte Mac app, maar nu kunnen iPad apps en Mac apps dus hetzelfde platform gebruiken.

Als je vandaag een werkende iPad app hebt kunnen we dus zéér snel een basic Mac app up-and-running hebben. Deze kunnen we dan uitbreiden met meer geavanceerde features zoals voorkeuren, toetsenbord/trackpad/muis input, en window en bestandsbeheer.

Met jouw nieuwe Mac app kan je potentieel een gigantisch nieuw publiek van Mac gebruikers aanspreken!

 

Atlassian is er in geslaagd om hun Jira iPad app te converteren naar een Mac app in slechts een paar dagen tijd.

 

Wil je weten hoe jouw Mac app er zou uitzien?
Stuur mij een mailtje!

Snellere app ontwikkeling 🚀

Wat we ook in de vernieuwde Xcode kunnen terugvinden is een nieuw UI framework genaamd “SwiftUI“. Dit framework zal onze ontwikkelaars sneller en gemakkelijker apps laten bouwen voor alle verschillende platformen. Want dankzij zijn grafische interface kunnen we vlot de UI van een app definiëren, met véél minder code. Ook laat dit toe om onze UI designers en developers nauwer en efficiënter te laten samenwerken.

Dit betekent: snellere ontwikkeling, voor zowel nieuwe apps als toe te voegen features.

Inloggen met Apple ✅

Social logins — inloggen in een website of app met je Google, Facebook of Twitter account (of je account van een ander platform) — is een geliefde en veel gebruikte feature. Binnenkort kunnen we Apple aan dit lijstje toevoegen, want dan kunnen we jouw gebruikers laten inloggen met hun Apple ID.

Dit is interessant voor jou, want je klanten gaan gebruik kunnen maken van hun Touch ID of Face ID, waardoor de drempel om met jouw dienst aan de slag te gaan enorm verlaagd wordt! 🏎

Houd wel in gedachten dat Apple dit aanbiedt als een extra beveiligingslaag voor hun klanten. Apple geeft hen namelijk de optie om een willekeurig, uniek e-mailadres te gebruiken voor jouw app/website in plaats van hun echt e-mailadres.

Hardware om je bedrijf extra power te geven 🖥

Mac Pro

Als je in de grafische sector zit, veel zware bewerkingen van audio of video doet, en je wil absoluut binnen het Apple ecosysteem blijven, dan waren je mogelijkheden qua krachtige desktop computers de laatste jaren redelijk magertjes. De huidige iMac Pro (hun all-in-one desktop) is zeer krachtig, maar is beperkt te upgraden. En de laatste generatie Mac Pro heeft veel kritiek gekregen op zijn performance en upgrade opties (en laten we eerlijk zijn, zijn design 🗑).

Maar nu komt Apple terug met een volledig modulaire, volledig upgradebare Mac Pro. En omdat hij gemakkelijk te upgraden is, zou je het kunnen bekijken als een investering, want met een startprijs van $5.999 is ie zeker niet goedkoop.

Over niet goedkoop gesproken, Apple biedt nu ook een professionele 32-inch monitor aan genaamd “Pro Display XDR“, aan een startprijs van $4.999. Hoewel dat cijfer eigenlijk niet realistisch is, tenzij je het prima vindt om het scherm plat op je bureau te leggen of te laten leunen tegen een muur. Je moet namelijk ook ofwel een VESA beugel kopen voor $199, of een kantelbare en draaibare standaard voor $999.

iPad

Apple ziet de iPad als de toekomst van computers. Vandaag is het voor veel mensen redelijk moeilijk om hun laptop of desktop volledig te vervangen met een iPad, want er ontbreken op het besturingssysteem van de iPad (iOS) nog steeds vele features die zakelijke gebruikers nodig hebben.

Maar nu heeft Apple wel een stap in de juiste richting genomen, want ze hebben beslist om de iPad een eigen OS te geven, namelijk iPadOS. Ze vonden dit nodig om het OS van de iPad dichter bij de functionaliteit van macOS te brengen, maar om toch de gebruiksvriendelijkheid van iOS als basis te houden. Daardoor krijgen we meer krachtige features, zoals geavanceerde multitasking en window management, een webbrowser van desktop klasse, beter bestandsbeheer (inclusief thumb drives), mogelijkheid om externe fonts te gebruiken, bredere integratie van de Apple Pencil, en de mogelijkheid om je iPad als tweede scherm te gebruiken naast je Mac.

Waarom dit belangrijk is? De iPad is dus misschien nog steeds niet dé tool voor iedereen, maar dankzij deze update is de groep van mensen die hun job wel minstens even goed kunnen doen met een iPad wel wat groter geworden. Denk maar eens aan werknemers die veel op de baan zijn, een groot deel van de tijd in meetings zitten, of hun computer niet gebruiken voor zeer intensieve taken. Het is misschien ook interessant om nog eens te kijken of de software die je in je bedrijf gebruikt ondertussen beschikbaar is op de iPad, dit aanbod groeit natuurlijk constant.

Het is best mogelijk dat je de workflow van veel van je werknemers en het beheer van je apparaten een pak eenvoudiger kan maken, en dan ook nog eens kosten kan besparen.

Wat zijn je volgende stappen? 🌅

Deze nieuwe aankondigingen van Apple zijn best interessant, en ze schetsen een duidelijk beeld van hoe zij de toekomst van software en ons gebruik van computers zien. Maar hoe heeft dit impact op jouw app of website?

Is een dark mode voor jouw app interessant? Hoe lang zou het voor ons duren om je iPad app om te vormen naar een Mac app, en hoeveel mensen bereiken we daarmee? Hoe snel kunnen we nieuwe features in je app integreren (of een hele nieuwe app ontwikkelen) met de vernieuwde software-ontwikkelomgeving van Apple?

Geef ons een seintje en kom het te weten!