Thuiswerken? Denk aan de mentale spirit van jezelf en je team! Onze 5 tips geven dat duwtje in de rug.

De coronacrisis is op enkele weken tijd geëvolueerd van een ver-van-mijn-bedshow naar harde realiteit. Bedrijven hebben zich van de ene dag op de andere moeten aanpassen: voltijds thuiswerken, veiligheidsmaatregelen verstrengen, tijdelijk sluiten, … Allemaal zaken die een stevige impact hebben op de mentale weerbaarheid van medewerkers, leidinggevenden en CEO’s.

Niet alleen is er ongerustheid over COVID-19, maar evengoed over de werkzekerheid, het inkomensverlies, de opvang van kinderen, … Plots neem je als ouder ook de rol op van leerkracht, speelkameraadje, ouder, grootouder, en nog zoveel meer. Hoe kan jij als leidinggevende, CEO, medewerker en ouder ervoor zorgen dat je verbonden blijft, je gedachten kwijt kan en je creativiteit bewaart? Wij hebben enkele leuke (digitale) hulpmiddelen gevonden die ons team een mentale boost geven!


Wil je nog meer tips ontvangen om je business up & running te blijven houden in deze tijden? Schrijf je hier in en ontvang wekelijks onze updates.


Tijd om te ventileren

Eén van de betere dingen die je kan doen, is de crisis in perspectief brengen. Maar soms zijn er van die momenten dat het even niet lukt. Je wifi thuis werkt niet naar behoren, je peuter heeft al zijn derde huilbui gehad vandaag (en het is nog maar 9 uur), en twee van je klanten hebben zonet laten weten de samenwerking tijdelijk te willen stopzetten tot na de crisis. Maar wanneer is “na de crisis”?! Op zo’n momenten moet je even kunnen ventileren, en nee, best niet tegen je partner of huisdier.

Gelukkig is de Vent app er. Je kan er je gevoelens kwijt – ze letterlijk van je afschrijven. Je vindt er gelijkgestemden en mensen die misschien toch net een iets vreselijkere dag hebben dan jij. Ziezo, dat brengt de zaken wel in perspectief.

Vent app gratis beschikbaar op iOS en Android

Elke dag complimentendag

Als je fysiek samenzit op kantoor is het heel makkelijk om even langs iemand te passeren en kort de duim omhoog te steken als die net iets goeds heeft gedaan. Of om snel even aan de koffiemachine te zeggen dat je het knap vindt wat die persoon kan of doet. Zonder die fysieke omgeving is er nog steeds nood aan complimenten en bevestiging. Maar je belt ook niet zomaar iedereen even op om kort te zeggen dat ze goed bezig zijn. Wat kan je dan wel doen in tijden van thuiswerken?

Wij werken al geruime tijd met Slack – een intern communicatiekanaal waar je zowel in groep (genaamd Channels) als privé kan chatten. Zo deel je per project of domein eenvoudig kennis en kun je je collega’s even kort opbellen. Slack biedt je tal van integraties, zoals HeyTaco 🌮

Als Project Manager geef ik dagelijks feedback en ook complimenten aan iedereen waar ik mee samenwerk. Nu we remote zitten, kan je niet snel iets zeggen. De HeyTaco-tool is dan wel echt heel handig om toch snel én op een leuke manier een compliment te geven – Marie-Anne, Project Manager

Met HeyTaco geef je aan je medewerkers complimenten via Slack en houdt die ook een dashboard bij van wie de meeste complimenten heeft gegeven en gekregen. Een heel leuke en ongedwongen manier om toch die verbondenheid te stimuleren – ook al is iedereen aan het thuiswerken. We hope you like Mexican food 🌮🌮

HeyTaco integratie met Slack

Brainstorm met digitale post-its

Het creatieve proces lijdt soms wel eens onder het dagelijks thuiswerken. Zonder input van je collega’s geraak je soms geen stap verder en steven je af op een creative block. Iets dat je nu wel kan missen als kiespijn, nu, wanneer je net héél creatief uit de hoek moet komen tijdens deze crisis. En dat is nu net waar Miro je een handje bij kan helpen. Wat is Miro? Heel simpel gesteld: een whiteboard waar je met meerdere mensen samenwerkt met behulp van post-its.

Miro. Je all-in-one digital whiteboard

Zelf hebben ze ook al een hele template bibliotheek samengesteld waaruit je kan kiezen: een Customer Journey, een SWOT-analyse of een creatieve brainstormsessie. Miro biedt je alle tools om elk van die creatieve processen te helpen visualiseren én om er mee samen te werken. Je kan zelfs video calls houden via het programma.

In creatieve & strategische sessies worden bergen ideeën geopperd. Via een web call verlies je al snel ‘den draad’ en het overzicht. Miro to the rescue! Samen visualiseer je de hele stroom van ideeën naar concepten. – Jan Gevers, Digitaal Strateeg

Connectiviteit tijdens quarantaine

Het belangrijkste van al is om toch verbonden te blijven met iedereen die je dierbaar is. Er zijn al ontzettend veel tools beschikbaar om met elkaar digitaal te communiceren, en de meesten kennen jullie al wel: WhatsApp, Messenger, Facetime, Skype, … Die klinken je waarschijnlijk niet vreemd in de oren.

Aangezien wij bij Digiti de Google Business Suite hebben, kunnen we ook gebruik maken van Google Hangouts Meet. Daarmee zet je heel eenvoudig meetings op en plannen we iets in onze Google Calendar? Dan voegen we er makkelijk de Meet link aan toe. Wil je de creatievere tour opgaan, dan kan je ook inbellen via Miro, zoals hierboven al vermeld.

Daarnaast heb je ook Zoom, waar je een soort grid view krijgt van alle mensen waar je mee aan het bellen bent. Thuiswerken was nog nooit zo amusant!

Onze Team meeting via Zoom

Keep it fun!

De verveling kan ook wel eens beginnen toeslaan na enkele weken quarantaine. Je hebt al elke film en serie gezien en na de vierde video call met je vrienden weet je ook niet meer wat zeggen, want zoveel nieuws beleef je niet echt om over te vertellen. Houseparty app to the rescue!

Houseparty app

Via de app kan je videochatten met vrienden en tegelijkertijd een spelletje spelen. Zo kan je bijvoorbeeld Pictionary spelen waarbij de tegenpartij moet raden welk object je hebt getekend. Eerder zin in een spelletje Trivia? Dat kan ook! Overtuigd? Je kan de app gratis downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Er zijn nog ontzettend veel tools en apps beschikbaar die je het nodige comfort kunnen bieden in tijden van isolatie en thuiswerken. Hopelijk duwen deze tools je alvast in de goede richting!


Vond je dit wel nuttig? Fijn te horen! Wij delen maar al te graag onze kennis om jou en je bedrijf up & running te houden in deze tijden. Wil je nog meer te weten komen? Schrijf je hier in en wij zorgen voor wekelijkse updates!