Het leven zoals het is: mijn stage in coronatijden

Hallo, ik ben Leen Van der Elst, stagiaire in contentmarketing bij Digiti. Toen ik aan mijn stage begon, had ik nooit gedacht dat die zo’n vreemde wending zou nemen. Het was op zich al een speciale ervaring, omdat ik deeltijds stage liep naast mijn werk als freelance copywriter en content creator. Elke dag reed ik vol enthousiasme naar Herentals, waar ik mijn creativiteit mocht loslaten in het prachtige kantoor met gigantische glaspartijen, kleurrijke meubels en unieke ornamenten in de gekste vormen en materialen. Nu zit ik al enkele weken gewoon thuis in mijn eigen vertrouwde bureau, met spelende kinderen op de achtergrond en afleidende dagtaken binnen handbereik. Maar mijn werk? Dat is gelukkig niet veranderd.

Mijn stage begon eind januari en nam meteen een enorme vaart. De eerste dagen was dat overdonderend, want ik viel van de ene nieuwigheid in de andere. Maar algauw kreeg ik de smaak te pakken. Eindelijk zag ik al die theorie die ik de voorbije jaren had geleerd, tot leven komen. Meer nog, ik mocht die zelf tot leven wekken. Ik maakte kennis met handige tools, bedacht boeiende blogonderwerpen voor klanten, werkte samen met collega’s een hele contentstrategie uit met post-its op de glazen wand van de vergaderruimte en stak een interessante presentatie over community management in elkaar. En dan waren er nog de wekelijkse stand-upmeetings, de brainstormsessies, videocalls met klanten, … Ik zoog alle nieuwe kennis als een droge spons gulzig op. Wat was mijn stage leerrijk!

Leen op stage bij Digiti
Stage lopen bij Digiti in normale tijden

Stage wordt telestage

13 maart begon als elke andere vrijdag: mijn medestagiairs en ik stelden de vooruitgang van ons eigen project voor. Daarna riep big chief Derek plots alle Digitisten bij elkaar voor wat waarschijnlijk de Digiti-geschiedenis zal ingaan als de ‘coronameeting’. Dat was geen verrassing, want de avond ervoor – uitgerekend op mijn verjaardag – had de regering beslist dat alle scholen, cafés, restaurants, … hun deuren vanaf vrijdagavond moesten sluiten. Derek nam meteen zijn verantwoordelijkheid en kondigde aan dat we vanaf maandag 16 maart allemaal thuis zouden werken. Inclusief de stagiairs, terwijl Arteveldehogeschool thuiswerk tijdens een stage in principe niet toestaat. Bij Digiti heeft iedereen al een wekelijkse thuiswerkdag, dus hoefden ze niet veel in orde te brengen of af te spreken. ‘s Avonds namen we dan ook allemaal met een gerust hart afscheid … voor onbepaalde tijd.

Vlotte (samen)werking

Ik twijfelde er geen seconde aan en het werd ook meteen duidelijk: bij Digiti verloopt alles nu vrijwel normaal, mijn stage dus ook. We ruilden gewoon de fysieke vergaderruimte in voor een online alternatief – met of zonder hoofdtelefoon. Een vraagje tussendoor? Dat gaat eenvoudig via Slack. Ook met klanten blijft het contact vlot, want geplande vergaderingen gaan nu gewoon online door. Zelfs Happy Friday – waarbij iedere medewerker kan genieten van een hapje en een drankje – heeft een digitale touch gekregen. Dat is even wennen natuurlijk, maar het blijft voor velen een mooie afsluiter van de werkweek.
Naast het normale werk zitten de Digitisten niet stil. Ze willen andere bedrijven graag helpen om even vlot te werken in deze vreemde tijd en riepen daarom #Helpendehand in het leven. En ik mag daaraan meewerken. Met straffe content laten we iedereen binnengluren in onze digitale (samen)werking. Gratis waardevolle expertise!

Een dag uit mijn leven als telestagiaire

Hoe mijn stage er tijdens lockdown light precies uitziet? Dat vertel ik je graag:

8.30 uur
Als volleerde – of hardleerse? – nachtraaf sta ik tegenwoordig pas rond 8.30 uur op en ontbijt ik met mijn gezin. We maken dan duidelijke afspraken voor de rest van de dag. Met twee thuiswerkende ouders en drie energieke kinderen is dat onontbeerlijk. Zeker tijdens de schoolweken.

9.00 uur
Ik kruip achter mijn pc. De meeste collega’s zijn dan al een uurtje aan de slag, dus lees ik eerst hun berichten en e-mails. Daarna begin ik aan de taken die ik de dag ervoor op mijn to-dolijst heb gezet. Enkele voorbeelden:

  • nadenken over sterke content voor de volgende maand
  • design van ons stageproject afstemmen op de strategie
  • blogberichten voor een klant schrijven
  • bijpassende afbeeldingen zoeken
  • socialemediaposts schrijven of nalezen
Mijn werkplek voor mijn stage thuis
Mijn werkplek thuis

10:00 uur
Mijn stagementor Jan en ik bellen kort even met elkaar. Zo weet hij:

  • waarmee ik bezig ben
  • of ik hulp nodig heb
  • hoeveel tijd ik heb voor nieuwe taken

13.00 uur
Het is tijd om mijn batterijen op te laden. Ik lunch samen met mijn gezin en doe een wandeling in de tuin. Met het mooie weer is dat echt een ideaal moment om even tot rust te komen.

13.30 uur
Ik vlieg er weer in en werk aan één stuk door tot ongeveer 17.00 uur. Daarbij heb ik regelmatig contact met de andere drie stagiairs in design, front-end development en marketing. We moeten voor ons eigen stageproject vaak overleggen. Dat doen we ook via Slack. Zo zijn we altijd op de hoogte van elkaars vooruitgang en kunnen we vragen meteen beantwoorden. Voor de coronacrisis zaten we elke woensdag samen. Dat was natuurlijk handiger, maar we doen ons best om elke vrijdag nieuwe vooruitgang voor te leggen aan de jury. Een van de grootste uitdagingen tijdens deze stage op afstand.

Stage in eigen tuin
Even uitblazen aan de vijver

Vanaf 17.30 uur
Tegen het einde van mijn werkdag controleer ik mijn to-dolijst. Heb ik iets niet afgewerkt? Dan verhuist dat naar de volgende dag. Daarna sluit ik mijn pc af en houd ik me bezig met de kinderen. We spelen een gezelschapsspel, werken wat in de tuin, videocallen met de grootouders, … En dat allemaal in de tijd die ik win doordat ik nu niemand meer hoef op te pikken. Ik geniet er echt van. Na het avondmaal kijken we samen naar een film, gamen de kinderen of spelen ze nog wat in de tuin. Ondertussen rond ik enkele huishoudelijke taken af of werk ik aan mijn eindwerk en stageverslagen.

21.00 uur
Zodra de kinderen in bed liggen, kijken mijn man en ik naar televisie of lezen we. Doorgaans gaan we pas na middernacht slapen.

De ideale stage

Zoals je ziet, is mijn stage bij Digiti allesbehalve een doorsneestage. Maar dat zou ze zonder coronacrisis ook niet zijn geweest. Want hier is een stagiair een volwaardig lid van de groep. Je mag aan echte projecten werken, ziet je voorstellen werkelijkheid worden én hebt inspraak in het verloop van een project. Kortom: een echte aanrader!