Sociocracy 3.0: Deze 5 zaken helpen jouw team vooruit

Ik vertelde je eerder dit jaar meer over de zelfsturende teams binnen Digiti. Deze teams krijgen het volste vertrouwen en de nodige verantwoordelijkheid, maar worden ook goed gecoacht. Zo willen we de samenwerking constant optimaliseren en verbeteren. Daarom trok ik een tijdje geleden naar Groot-Bijgaarden, waar ik een driedaagse workshop over Sociocracy 3.0 bijwoonde.

Socio… wat?

Sociocracy 3.0 is een opkomende (en vooral betere) manier van samenwerken. Als ik het in enkele puntjes mag samenvatten, is sociocracy 3.0:

  • een governance-kader om een effectieve, veerkrachtige en wendbare organisatie (of teams) op te zetten.
  • een verzameling van vele modulaire (en elkaar versterkende) patronen en praktijken voor alle aspecten van sturing en veranderende organisaties.
  • ondersteunend bij het continu verbeteren van producten en diensten, door middel van een pijnloze en iteratieve aanpak.
  • een hulpmiddel om optimaal gebruik te maken van het huidige talent, en een methode om structuren op te zetten voor effectieve samenwerking.
img_5806-1

Sociocracy 3.0 is dus -in een notendop- een framework waarmee je de samenwerking tussen teams en teamleden verbetert. Je zorgt ervoor dat ieder teamlid zijn meerwaarde kent en ook toont. Hierdoor zullen je teamleden enerzijds beter gaan performen, en anderzijds ook een stuk closer met elkaar samenwerken.

Begin meteen met Sociocracy 3.0

Sociocracy 3.0 is relatief makkelijk te implementeren in je organisatie. Daardoor kan je in een mum van tijd testen of het iets is voor jouw onderneming, of dat je beter een andere methode hanteert. Daarom gaan we de komende weken en maanden de volgende 5 stappen testen:

1. Benoem je drivers
Je hebt het waarschijnlijk al wel eens meegemaakt: je lanceert een geweldig voorstel, en niemand in je team is enthousiast hierover. Dit betekent niet dat je een gedemotiveerd team hebt, maar waarschijnlijk kunnen jouw teamleden zich niet vinden in jouw driver.

Een driver is eigenlijk de drijfveer die ervoor zorgt dat iemand zijn of haar schouders onder een project wil zetten. Goede drivers zijn factoren die motiveren om een bepaalde actie te ondernemen. Een driver beschrijft steeds de situatie, en dan de nood. Er zijn drie belangrijke voorwaarden voor drivers:

  • Iedereen die meerwaarde wil leveren, moet de driver goed begrijpen.
  • Deze mensen moeten zich kunnen relateren met de driver.
  • Iedereen moet het erover eens zijn dat het het juiste moment is om op de driver in te spelen.

Het is dus van cruciaal belang dat je de driver bespreekt met je team, en dat iedereen er zijn schouders onder wil zetten. Als er teamleden bezwaar zouden hebben, moeten ze vertellen hoe zij de huidige driver beter zouden maken.

sociocracy-1

2. Zorg voor een tijdelijke oplossing
In Sociocracy 3.0 geldt de gouden regel “good enough for now, safe enough to try”. Als je een oplossing hebt die ‘goed genoeg’ is, implementeer deze dan. Jouw tijdelijke oplossing kan (en zal) later nog aangepast worden. Het is een utopie om een oplossing te bedenken en onmiddellijk het maximale resultaat te behalen. Test je oplossing, stuur ze constant bij en hou 2 vragen in je achterhoofd:

  • Biedt deze oplossing meerwaarde voor de driver?
  • Berokkent deze oplossing schade aan mijn team of organisatie?

Als de antwoorden achtereenvolgens “Nee” en “Ja” zijn, moet je onmiddellijk zoeken naar een andere oplossing.

3. Timebox
Elke meeting heeft een bepaalde duurtijd, die nauwlettend in het oog gehouden moet worden. Dankzij deze tijdsdruk blijf je on topic en focus je je enkel op de essentie. Iedere meeting moet ook op z’n minst één actiepunt hebben, en een facilitator leidt de meeting in goede banen. Deze facilitator kan best aan het begin van de meeting zijn rol kaderen, zodat iedereen begrijpt waarom hij de meeting kan onderbreken.

sociocracy artful articipation

4. Durf te zwijgen
Wanneer je deel uitmaakt van een team, zorg er dan voor dat je enkel het beste van jezelf geeft. Dat betekent ook dat je soms beter gewoon zwijgt. Iedere keer wanneer jij een bijdrage levert, moet je nadenken over de meerwaarde voor de driver. Bij Sociocracy 3.0 zet je dus je ego best opzij, en zorg je voor de zogenaamde ‘artful participation’.

5. Laat iedereen vrijblijvend deelnemen
Dit laatste actiepunt ligt in het verlengde van punt 4. Het is de bedoeling dat alleen gemotiveerde mensen meewerken aan de driver. Als er dus iemand is die geen zin (of tijd) heeft om ervoor te gaan, dan doet deze persoon beter niet mee. Dit zal hem of haar dan ook nooit kwalijk genomen worden.

Sociocracy 3.0 in een veranderende omgeving

Ben je zelf geïnteresseerd in Sociocracy 3.0? Dan raad ik je aan om de workshop van James Priest & Lili David ook te volgen. Ben jij een ondernemer die naar het volgende niveau wil? Kom eens brainstormen over je digitale mogelijkheden.