Onze top 5 concurrentie analyse tools (voor 2019)

Net zoals iedere andere strategie voor je bedrijf, vereist ook een digitale strategie een grondige concurrentie analyse. Of dat nu is voor de bouw van een nieuwe website, webshop of app, voor het digitaliseren van interne processen of voor het uitwerken van een marketingstrategie. Wil je een doelgericht actieplan op poten zetten, neem je best je concurrenten grondig onder de loep.

Waarom alles zelf doen als je concurrenten het werk al gedeeltelijk voor jou deden? Je hoeft het wiel toch niet heruit te vinden? Een concurrentie analyse geeft je inzicht in strategieën die voor hun werken, en mogelijks dus ook voor jouw bedrijf. Toets de strategieën die zij gebruiken even intern af en wie weet vind je er wel die je kan overnemen en verbeteren. Zo spaar je veel tijd uit en heb je meteen een voorsprong. In de meeste gevallen ligt de informatie zo voor het grijpen. Of niet?

Voor je het web roekeloos begint af te schuimen, in de hoop zo op interessante informatie te botsen, helpen we je alvast op weg. Er bestaan immers een hoop tools die jou kunnen ondersteunen in je concurrentie analyse. Wij lijsten alvast onze 5 favorieten op.

Ook interessant: Ben je, net zoals wij, zot van digitale tools? Download dan zeker onze 15 growth hacking tools gids en ga meteen aan de slag.

Wappalyzer

Yes. Bring in the free tools!

Want al die analyse tools kosten een hoop geld. Toch kan je soms met een gratis tool ook al heel interessante inzichten verzamelen. Onder de gratis tools is Wappalyzer absoluut een van onze favorieten.

Oké, het doet maar één ding.

Maar hey, wat hij doet, doet hij goed.

concurrentie analyse tools Wappalyzer

Wappalyzer is een hulpprogramma waarmee je de technologieën onthult die op een website worden gebruikt. Het detecteert onder meer marketing tools, server software, e-commerce platformen en analyse tools.

De tool komt onder meer in de vorm van een extensie, lekker eenvoudig. Bezoek de website van je concurrent, klik op de extensie en maak een snelle scan. Hopla! De data is binnen.

Similarweb

Wat zeg jij als ik vraag of je wel eens wilt snuisteren in de Google Analytics van je concurrenten?

Ja, natuurlijk? Ik had niet anders verwacht.

En laat die droom ook maar werkelijkheid worden, want SimilarWeb geeft alle geheimen van je concurrenten prijs. Say what?

concurrentie analyse tools SimilarWeb

SimilarWeb heeft een gratis en een betalende versie. De gratis versie geeft je een overzicht van het websiteverkeer, verwijzende websites, zoekverkeer, zoekwoorden, social media, display advertenties, doelgroep en overeenkomstige sites en apps.

concurrentie analyse tools SimilarWeb Pro

Wil je echter meer flexibiliteit en in-depth inzichten, check je best ook eens de uitbreiding naar SimilarWeb pro. Deze betalende versie biedt je diepgaande inzichten in het websiteverkeer, van het verloop van key website metrics, zoals bounce rate en page views, tot een uitgebreide rapportage over organische zoekwoorden.

Buzzsumo

Je content afstemmen op je doelgroep, is een belangrijke sleutel tot succes. Maar hoe weet je nu precies wat je doelgroep graag leest? Buzzsumo biedt daar een antwoord. Deze tool helpt je slimmer te werken en content te creëren die afgestemd is op je doelgroep. Voor een moderne marketeer is het immers essentieel om te begrijpen hoe we efficiënt én strategisch onze content doorheen alle clutter naar voren kunnen schuiven.

Ook hier heb je de keuze uit een gratis en betalend plan. Het free plan van Buzzsumo biedt al heel wat mogelijkheden. Zo kun je content zoeken op basis van zoekwoorden of door de URL van je concurrent in te geven.

concurrentie analyse tools Buzzsumo

Daarnaast biedt ook de trending sectie diepgaande inzichten. Daar zie je per sector welke content per kanaal trending is. Op die manier doe je snel en efficiënt inspiratie op en vind je de interessantste influencers voor jouw bedrijf.

Met de mogelijkheden van een betaald Pro account kaap je je doelgroep ongetwijfeld bij iedere concurrent meteen weg aan de hand van relevante content!

Weet je uiteindelijk wat je gaat schrijven? Lees dan hier hoe je topics omzet tot hapbare content.

SEMrush

SEMrush is dé ultieme concurrentie analyse tool als je een all-in-one pakket zoekt. De tool biedt namelijk oplossingen voor zowel SEO als PPC als zoekwoordonderzoek, concurrentie analyse, social media, PR, content en zoveel meer.

Allemaal even interessant voor iedereen? Vermoedelijk niet. Uit de meer dan 30 tools die SEMrush aanbiedt, pik je het best degene die voor jouw project het meest interessante inzichten geven.

concurrentie analyse tools SEMrush

Features die specifiek interessant zijn voor concurrentie analyse, zijn onder meer:

  • Vind de zoekwoorden waar je concurrenten het best voor scoren.
  • Ontdek nieuwe organische concurrenten.
  • Detecteer strategieën en budgetten van concurrenten.
  • Analyseer advertentietekst, zoekwoorden en display-advertenties van concurrenten.
  • Vind nieuwe concurrenten in AdWords- en Bing-advertenties.
  • Ontdek de best presterende advertenties van je concurrenten.

Wil je dus een volledige en grondige concurrentie analyse doen? Dan biedt SEMrush een erg uitgebreide oplossing.

Owler

Every breath you take… Owler is een tool waarmee je elke zet van je tegenspeler in de gaten houdt, zonder dat je concurrentie het doorheeft. Onmogelijk? Think again!

Alle communicatiekanalen volgen van je concurrentie, je inschrijven op hun nieuwsbrief en daarbovenop alle veranderingen op hun website in het oog houden, om zo zicht te hebben op hun online activiteiten. Zonder Owler zou het een onmogelijke opdracht worden.

concurrentie analyse tools Owler

Hoe krijgt die tool dat dan voor elkaar? Simpel. Met Owler voer je een bedrijfsnaam in, waarna het systeem automatisch een snapshot neemt van de financiële gegevens, aankondigingen, blogberichten en bedrijfsnieuws over de organisatie. Deze informatie haalt de tool uit een groot aantal bronnen en verpakken ze in één e-mailoverzicht, zodat je meteen up-to-date bent over alle activiteiten van je concurrenten.

Wij zijn fan!

Conclusie

Voilà, dit zijn onze 5 favoriete concurrentie analyse tools. Met deze tools hebben je concurrenten geen geheimen meer voor jou. Gebruik ze slim en win een forse voorsprong op je tegenpartijen. Zo kom jij er als de sterkste uit!

 

Meteen aan de slag

Ben je, net zoals wij, zot van digitale tools? Wij lijstten even geleden enkele van onze favoriete growth tools op in een handige gids. Download de gids en ga meteen aan de slag!

Download 15 Growth Hacking tools