Blockchain in mensentaal: het volledige alfabet

Blockchain: het buzzword van het decennium. Je hoort het overal: in de bedrijfswereld, op het nieuws en zelfs op café. Maar wat is zo’n blockchain nu juist? En wat betekent het voor ons, en onze samenleving? Is het niet meer dan een buzzword? Wel, het is nogal technische shizzle, maar wij leggen het voor je uit, in mensentaal. 

“Blockchain is een cryptografische technologie op het internet dat werkt als een database waarin allerlei waardevolle transacties georganiseerd worden, beveiligd tegen vervalsing en inbraak”

Eigenlijk werkt blockchain dus als één grote database. Een register vol met informatie en transacties van informatie. Oké, toegegeven, dat klinkt nog niet als mensentaal. Daarom leggen we je eerst even uit hoe huidige databases werken. Wees gerust, over een paar minuten wordt het je allemaal duidelijk.

Blockchain

Data, data en nog eens data

Onze samenleving leeft van databases. Denk maar eens aan medische dossiers, persoonsgegevens, financiële zaken, … Allerlei gegevens worden verzameld en bijgehouden op een centrale plaats. De beveiliging daarvoor is cruciaal. Je wil natuurlijk niet dat jouw bankgegevens of medische data zomaar door iedereen bekeken of veranderd kunnen worden, da’s logisch.

Om zo’n database te bekijken heb je dus toegang nodig. Dat vraagt een bepaalde hoeveelheid tijd en inspanning van de betrokken instantie en jezelf. Anderzijds kun je de data van je financiële instelling ook niet zomaar delen met de overheid, van systeem tot systeem. De veiligheid van je gegevens zou zo in ‘t gedrang kunnen komen.

Daarom is er meestal een derde partij nodig, die voldoende vertrouwen heeft van alle betrokken partijen. Alleen zo is er toch een transactie mogelijk. Je hoort het al. Dat is nogal omslachtig. Toch is dit de manier waarop onze samenleving werkt, voor bijna elke transactie.

“Blockchain is anders. Het is open voor iedereen, en niemand is eigenaar.”

Net zoals ‘het internet’ is blockchain een netwerk waarin alle deelnemers het eigendom gelijk verdelen. Iedereen kan deelnemen aan zo’n netwerk, gewoon door het te gebruiken. Zonder toestemming te vragen, of andere drempels te overwinnen. Zo is er dus ook geen tussenpersoon meer nodig. Daardoor werkt blockchain sneller en goedkoper dan een traditionele database.

Een veilig systeem van blokjes

Maar hoe ziet zo’n blockchain er dan uit? Het woord zegt het eigenlijk zelf. Het is een ketting van blokjes. Die blokjes bevatten kopieën van data, waaronder ook het tijdstip waarop een blokje werd toegevoegd aan de ketting. Zo worden duplicaten en conflicten in het systeem vermeden. Elk blokje wordt aan elkaar gelinkt, waardoor ze samen een ketting creëren. Blockchain dus.

Blockchain blocks

Die ketting is dan weer opgebouwd uit geheimschrift. Dat is logisch, want niet iedereen mag zomaar toegang hebben tot allerlei data. Dat schrift wordt hashcode genoemd. Elke code wordt gekoppeld aan een aankoop of transactie. En dat is veilig, want deze code kan niet gekraakt worden. Het is ontworpen op basis van cryptografische functies en protocollen, en is dus extra gedekt.

Op die manier wordt data dus veiliger verspreid over verschillende databases. Bij elke uitwisseling van gegevens is er namelijk een verificatie nodig, die bevestigd dat er een consensus is, en de transactie eerlijk is. Wordt die consensus niet gevonden, dan wordt een aanpassing in het systeem niet toegelaten. Het is dus héél moeilijk -laten we zeggen: zo goed als onmogelijk- om in te breken. We kunnen de blockchain vertrouwen. Altijd.

Een samenvatting: de blockchain is een ketting met blocks, die een kopie bijhouden van data, verdeeld over alle gebruikers binnen het netwerk, die door middel van cryptografische functies en protocollen het netwerk in overeenstemming brengen, waardoor het hele systeem snel, autonoom, beveiligd en betrouwbaar werkt.

Blockchain Beveiliging

Een beveiligde spreadsheet

Bekijk het eens als een spreadsheet in de cloud. Je maakt een spreadsheet aan, vult het met data en deelt het met een heleboel andere mensen. Iedereen die er toegang tot heeft kan er in verder werken. Direct, zonder drempels, zonder tussenpersoon, toegang tot de laatste versie. Zo werkt ook blockchain. Het belangrijkste verschil is dat je bij blockchain de geschiedenis niet kan wissen. Alle verzamelde data blijft intact. Elke aanpassing wordt opgeslagen, en elke wijziging versleuteld. Zo wordt elke deelnemers verplicht om eerlijk te zijn én eerlijk te blijven. Alles is namelijk gecontroleerd, en zichtbaar voor iedereen.

Blockchain Veiligheid

Het belang van blockchain

Het is je vast al opgevallen: blockchain heeft tal van voordelen, en kan een ware revolutie betekenen in ons huidige transactiesysteem, over verschillende sectoren heen.

  • Blockchain is openbaar, want het wordt door geen enkele instelling gecontroleerd ;
  • ook is het snel, want alles gebeurt in real time ;
  • daarnaast is het goedkoop, want er is geen tussenpersoon meer nodig ;
  • én het is veilig en betrouwbaar, want gesjoemel is bijna onmogelijk.

Het is dus ook belangrijk dat we met dit fenomeen omgaan, en het op de best mogelijke manier inzetten in de samenleving van vandaag. Het is niet zomaar een buzzword, maar een belangrijk eontwikkeling die écht heel wat mogelijkheden biedt. Denk maar aan de financiële wereld, de overheid, of de medische industrie. Of wat dacht je van de voedselindustrie?

Blockchain in de voedselindustrie

We hebben allemaal al gehoord van de problemen in de huidige ketting in de voedingsindustrie. Denk maar aan de verouderde processen, overproductie en strenge regulaties. Of aan de problemen die we al hebben ondervonden met de onduidelijkheid over de afkomst van vlees, en oncontroleerbaarheid van de manier waarop in slachthuizen met dieren wordt omgegaan.

Hoewel die problemen zouden moeten afnemen, zien we het steeds vaker verschijnen in de actualiteit. Dat komt omdat door het ontransparante en ongecontroleerde systeem. Het is zo uitgebreid dat niemand echt een compleet end-to-end zicht heeft op de volledige keten. En dat veroorzaakt duidelijk problemen.

Met blockchain ontstaat er transparantie en controle in de voedselketen. De oorsprong van producten is volledig te achterhalen, en de afgelegde weg kunnen we volledig volgen. Van ontstaan tot consumering. Elke stap, op elk moment. Ahja, want de geschiedenis valt niet te wissen, en de beveiliging verplicht elke gebruiker om de juiste data mee te geven.  

Blockchain en Bitcoin

Wie blockchain zegt, bedoelt ook bitcoin, en andersom. Maar wat hebben deze zaken nu precies met elkaar te maken? Wel, da’s eigenlijk heel simpel. Bitcoin is een cryptocurrency. Een virtuele munteenheid waarmee je financiële transacties kan doen in virtuele netwerken, zonder dat je daarvoor nog centrale partijen, zoals een bank, nodig hebt. Je hoort het dus goed: met bitcoins kun je in blockchain betalen.

Toch is bitcoin meer dan alleen geld. De technologie erachter zorgt ervoor dat het voor zo veel meer toepassingen gebruikt kan worden dan enkel een financiële transactie. Dat is je al duidelijk geworden. Een bitcoin kan, door zijn samenstelling, op heel wat verschillende manieren waarde en eigendom bevatten. Het kan zo bijvoorbeeld de waarde van een akte bevatten van een woning, het recht om te stemmen, of toegang tot een ziekteverzekering. Noem maar op. Zo ontstaat er een nieuwe vorm van waardeverdeling, waardoor het hele systeem efficiënter verloopt, en er een hele hoop administratie verdwijnt, en processen beperkt worden.

De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is net hetgeen dat we je willen meegeven. Hoewel het nog niet helemaal is doorgebroken verwachten we wél een opmars in de toepassing ervan. De voordelen zijn eindeloos, en het systeem is toepasbaar op alle vlakken van onze samenleving. Waarom dus nog wachten?

Nog meer digitale shizzle ontdekken? Maak meteen een afspraak.