Tribes, Guilds & Guilty pleasures: hoe een doordachte bedrijfscultuur groei stimuleert

Digiti groeit, en maakt er een persoonlijke missie van om ook andere bedrijven te helpen groeien. Niet alleen door strategische trajecten, of een all-in-one functionerende webshop. Ook door te delen hoe wij ons bedrijf intern vormgeven, om een optimale groei-omgeving te creëren.

Bij Digiti zijn we namelijk niet zo’n fan van statische piramide-structuren. In onze digitale wereld is zo’n structuur niet meer werkbaar. Flexibel werken is een must om kwaliteit te garanderen en snel in te spelen op de noden van de markt. Je hebt dus een flexibele structuur nodig die groei in de hand werkt. Wij nemen daarvoor een voorbeeld aan de beste leerlingen uit de klas.

Vroeger

En of zo’n statische hiërarchische structuur in ‘t verleden al voor problemen heeft gezorgd. Denk maar aan ‘t falende vermogen van TiVo om zich aan te passen aan de noden van de klant, en de manier waarop Netflix dat wél heel netjes aanpakt. Sommige bedrijven hebben het moeilijk om zich aan te passen, terwijl anderen volledig opgaan in het digitale landschap. Een flexibele structuur en doordachte cultuur zetten je bedrijf op ‘t juiste digitale spoor.

Blijf je toch vastzitten in die statische piramide? Of zijn je processen té los? Dan verlies je te veel tijd aan ‘t oplossen van problemen, om écht te focussen op groei.

Plan jij om te groeien? Dan is schaalbaarheid je grootste zorg. Als je bedrijf groeit moet je hier intern ook op zijn voorbereid. Dat geldt vooral voor start-ups en kleine bedrijven. In dat type bedrijven heeft niemand vaak écht een heel afgebakende rol. Iedereen doet gewoon wat er nodig is om te groeien. Er zijn vaak geen vastgelegde processen, omdat die nogal veel tijd in beslag nemen als je als klein team snel wilt opleveren.

Wanneer dat een probleem wordt? Als je blijft groeien! Dan is dit geen standvastig model. Er ontstaan sneller conflicten, een hogere werkdruk, fouten én onvoltooide taken. Ai! Dat wil je kost wat kost voorkomen. Daarom is het belangrijk om op voorhand elke rol en de bijhorende verantwoordelijkheden te verdelen. Dat doe je niet meer op basis van hiërarchie, maar op basis van Squads, Tribes, Guilds en Chapters.

Bedrijfscultuur groei tribes

Tribe style uitgelegd

Grote kleppers als Spotify en ING geven het perfecte voorbeeld van zo’n werkbare flexibele omgeving. Zij baseerden zich  op de lean & agile structuren van Japanse bedrijven als Toyota, en brengen zelfsturende teams naar de next level. Met Tribes, Squads, Guilds en Chapters. En nee, hiervoor hoef je geen masker op te zetten. Al is het natuurlijk wél een leuke extra.

Squads

We beginnen met het begin: squads. Dit zijn multidisciplinaire teams, die alle skills en kennis in huis hebben om een project succesvol af te ronden. Deze Squads hebben een lange termijn missie, en zijn dan ook samen verantwoordelijk voor het ontwikkelen en optimaliseren ervan.

Een Squad heeft geen teamleader, maar wel een ‘product owner’. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het genoemd wordt. Het komt er op neer dat deze persoon verantwoordelijk is voor het prioriteren van het werk, zonder zich te moeien met hoe het team die prioriteiten behaald.

Tribes

Een tribe overkoepelt een groep van verschillende Squads die aan dezelfde of gerelateerde producten en diensten werken. Zo’n Tribe is niet groter dan 100 personen. Onderzoek toont namelijk aan dat je niet in staat bent om meer dan 100 sociale relaties te onderhouden. Belangrijk dus, aangezien communicatie een must is!

Een Tribe komt op regelmatige tijdstippen bij elkaar om de status te overlopen en om van elkaar te leren. De verschillende Squads in de Tribe tonen hun succesverhalen én de momenten waarop ze gefaald hebben. Op die manier deel je de ‘best practices’ gedeeld, en vermijd je toekomstige fouten.

Tribe Guild Bedrijfscultuur

Chapters

Nu is het zo dat werknemers met dezelfde expertise wel verspreid zitten over verschillende multidisciplinaire teams (de Squads). Dat maakt het niet altijd makkelijk om die expertise te delen. Daarom werden er Chapters en Guilds in ‘t leven geroepen.

Door Chapters worden werknemers met dezelfde expertise binnen een Tribe met elkaar verbonden. Om hun gespecialiseerde kennis en skills onderling te delen. Om uitdagingen met elkaar te bespreken of nieuwe tools en software aan te halen.

De leiders van die chapter maakt zelf ook altijd deel uit van een bepaalde Squad. Hij of zij is verantwoordelijk om werknemers te begeleiden in hun persoonlijke groei. Ahja, want ook dat is een must in een optimale groei-omgeving!

Tribe Guild Chapter Bedrijfscultuur

Guilds

Guilds werken eigenlijk op dezelfde manier. Het enige verschil is dat die groepen niet beperkt blijven tot een Tribe, maar verder lopen over de hele organisatie. Ook deze Guilds komen op regelmatige tijdstippen samen, om groei te stimuleren vanuit de eigen expertise.

Tribe Guild Chapter Bedrijfscultuur

Voordelen

Klinkt ingewikkeld? Dat kan. Het is niet simpel om je huidige structuren en processen volledig overboord te gooien. Het is durven om zo’n transformatie aan te gaan. Toch is zo’n investering wél de moeite. Deze flexibele aanpak heeft namelijk héél veel voordelen.

  • Doordat je met diverse expertises in één groep zit, kan die groep volledig zelfstandig een product/dienst opleveren.
  • Door onderling kennis te delen binnen dezelfde expertise, ontwikkel je in één klap een hele groep mensen.
  • De combinatie van de twee zorgt ervoor dat je op elk vlak groei stimuleert. Zeker in combinatie met regelmatige bijeenkomsten en stand-ups.
  • Het feit dat je autonoom aan een bepaald doel werkt, zorgt voor motivatie, en geeft je een frisse kijk op de zaak.
  • Beslissingen maken gebeurt snel en doordacht, doordat niemand moet wachten op de toestemming van managers of leidinggevenden. Door de mix aan verschillende expertises bieden we bovendien nog meer waarde.
  • De missie en strategie zijn duidelijk, en worden binnen de Squads en Tribes op een eigen manier nagestreefd.
  • Problemen moeilijkheden spoor je sneller op. Zo wordt het aanbieden van oplossingen makkelijker, én doordachter.
  • De samenwerking is sterker, het team-gevoel heerst, en elk lid is sterker gemotiveerd om de interne Squad en Tribe doelstelling te behalen.
  • Door de afname van statische processen en organisatorisch werk is er meer tijd en kracht voor groei en creativiteit.
Bedrijfscultuur groei tribes

Tribes, Guilds en Guildy pleasures

En wij? Wij namen jaren geleden al afscheid van zo’n statische structuur. Derek liet Digiti op enkele jaren tijd sterk groeien, waardoor we verplicht werden om een flexibele structuur te vinden die perfect aansloot op onze groei.

Daarom organiseerde Derek een aantal jaren geleden een begrafenis en koffietafel. Om definitief afscheid te nemen van een verouderde manier van werken. Die manier is dood. Wij begonnen opnieuw. Vroeger werkten we op basis van onze eigen beschikbaarheid. Nu op basis van onze klant. Niet meer switchen van project naar project, maar intensief werken voor één klant, in één zelfsturend team. Dat creëert flexibiliteit én waarde. Net hetgeen waar iedereen naar op zoek is.

Een tijdje geleden gingen we nog een stapje verder. Wij vormden onze teams om tot Tribes, doopten onze project managers om tot digital producers, en gingen op zoek naar Tribal Chiefs. Een nieuwe structuur, die ons nog beter toelaat om waarde te creëren voor onze klanten.

Tribe Guild Bedrijfscultuur

Digiti Tribes

Digiti bestaat uit Tribes, met elk een Tribal Chief en minstens één profiel van elke expertise. Elke Tribe beheert z’n eigen klanten, projecten en manier van werken.

Digiti Guilds

De Guilds werken cross-Tribe, en bestaan uit een Guild Chief, en een aantal personen met dezelfde expertise. Zo stelden we een Design Guild op, een Marketing Guild én een Development Guild. Daar blijft het niet bij. Wij gingen op zoek naar welke Guilds Digiti nodig had om zo productief mogelijk te werken. We creëerden een ideale mix, die ons nog elke dag héél blij maakt.

Guildy Pleasures

Misschien wel dé belangrijkste Guild? Dat is de ‘Guildy Pleasures’. Een absolute must, wat ons betreft. Ahja, want deze Guild regelt alles wat er te regelen valt als ’t aankomt op fun (en food). Tussen die structuur door is een moment van ontspanning namelijk onmisbaar. Denk maar aan onze fameuze Happy Fridays? En die actieve teambuildings? Jep! De Guildy Pleasures regelt ’t allemaal. Ook de gezamenlijke lunches tijdens de middag, onze voetbalavonden en pizza presentaties zijn een mooi resultaat van deze top Guild.

Sterk staaltje puzzelwerk

Hoe we die Tribes hebben samengesteld? Niet zonder de nodige voorbereiding, dat staat vast. We namen persoonlijkheidstesten af, volgden communicatie-sessies en bepaalden een nieuwe richting. We did our homework! Zo stemden we elk profiel op elkaar af, om tot de perfecte combinaties te komen.

Bedrijfscultuur groei tribes

Switchen om te winnen

En toch is dit nog niet finaal. De samenstelling van nu is niet dezelfde als die van volgend jaar. Na verloop van tijd is een Tribe zo goed op elkaar ingewerkt dat de kans op vastroesten groter wordt. Daarom is een switch van tijd tot tijd noodzakelijk. Onze groep Digitisten is groot genoeg om af en toe te wisselen, en klein genoeg om flexibel te blijven. Het eerste aanspreekpunt van de klant blijft wél hetzelfde. Wat ons betreft, de perfect combinatie. Zo dagen we elkaar uit, leren we continu, en ontdekken we nog meer sterktes en werkpunten.

Ook profiteren van ons flexibel team?
Ontdek hoe wij jou kunnen helpen.