De kracht van API’s

Een API (Application Programming Interface) is kortweg een datastroom. Heel wat bekende diensten (zoals Google, Facebook en Twitter) bieden zo’n datastromen aan. Zo heb jij de mogelijkheid om tweets te tonen op je website of Facebookberichten te laten versturen vanop je applicatie.

Je eigen API

Er zijn honderden redenen waarom jouw app een eigen API moet hebben. Denk maar aan de talloze toekomstmogelijkheden, het weergeven van je data op verschillende platformen en de mogelijkheid om andere developers en applicaties gebruik te laten maken van jouw data.

API’s zijn top! Ook voor je website. Wist je dat je met een API: je bezoekers op de hoogte kunt houden, gericht de weg kunt wijzen, of kunt inspelen op de batterij status van de smartphone van je gebruiker? 

Volgens mij zijn de drie redenen hieronder de belangrijkste redenen waarom jij vandaag nog moet beginnen aan je eigen API.

Gedeelde verantwoordelijkheden
Developers die gebruik maken van API’s kunnen verantwoordelijkheden tussen back- en front-end developers strikt scheiden. Zo kan een back-end developer de datastroom creëren en deze snel aanpassen, terwijl de front-end developer ervoor zorgt dat deze data op een mooie en duidelijke manier wordt weergegeven.

De API als centrale aanspreekpunt
Het maakt niet uit of je een iOS-app, een webapp of een dashboardtoepassing hebt. Al deze verschillende services kunnen éénzelfde API aanspreken en de datafeed gebruiken. Zo hoef je je data op slechts één plaats aan te passen, en wordt deze onmiddellijk weergegeven op alle verschillende platformen.

API’s zijn snel en efficiënt
Vroeger was het web bijzonder traag. Dit was niet alleen te wijten aan trage connecties, maar ook aan websites die telkens opnieuw HTML-, CSS- en JavaScriptbestanden downloadden. Door gebruik te maken van een API hoeft je gebruiker deze bestanden nog maar één keer te downloaden. Daarna wordt enkel data getransfereerd en is je website een stuk sneller!

Oneindig veel mogelijkheden

Je merkt het wel: API’s zijn de laatste jaren echt ingeburgerd en één van de belangrijkste ontwikkelingen op het internet geweest. De Twitter API laat je toe om een social wall te bouwen, Google Drives API laat je op een gemakkelijke manier de data van Exceldocumenten gebruiken. Je kan API’s laten communiceren met Slack, en dan spreken we nog niet over de oneindig veel mogelijkheden met API’s en Internet of Things!

Maak vandaag nog je eigen API

Kom gratis brainstormen