5 dingen die je met je website kan doen, zonder dat je het zelf wist

Wanneer bedrijven indruk willen maken op hun doelpubliek, kiezen zij heel vaak voor een native app. Dat is zonde, want in veel gevallen is zo’n applicatie totaal overbodig. Je kan immers heel wat coole dingen doen met je website zelf. Laten we eens kijken wat zoal mogelijk is met de hulp van de juiste API.

Een betere ervaring dankzij API’s

De komst van HTML5 bracht ook tal van nieuwe HTML- en JavaScript-API’s met zich mee. Sommige hiervan zijn zo voor de hand liggend dat we ons afvragen waarom ze nu pas beschikbaar zijn. Andere spelen in op de nieuwere technologieën die steeds meer en meer ingeburgerd raken (denk maar aan smartwatches en smartphones).

Je eigen API? Dat is pas écht krachtig. Daarmee heb je oneindig veel mogelijkheden.

1. Inspelen op de batterijstatus
We kennen het allemaal: Je wil nog snel iets opzoeken, maar je batterij is bijna leeg. Het zou in dat geval zonde zijn dat één websitebezoek ervoor zorgt dat je telefoon of laptop het begeeft. De Battery API vraagt de batterijstatus van een toestel op, zodat jouw website hierop kan inspelen.

Battery API

Een voorbeeld: Heel wat video’s op je website dienen als leuke extra. Wanneer de batterij van het toestel van je bezoeker bijna leeg is, is het beter om deze video’s te verbergen en enkel de essentie te tonen. Of: wanneer je bezoeker met een bijna lege batterij een formulier invult, kan jouw website de ingevulde velden regelmatig opslaan.

2. Een bezoeker gerichter de weg wijzen
Een kaartje is altijd handig om mensen tot bij jou te brengen. Maar wanneer iemand op je parking staat, hoeft hij of zij niet langer het adres of de routebeschrijving te zien. Gebruik de Geolocation API om de informatie en routes te tonen die jouw bezoeker op dat moment écht nodig heeft.

Maps API

Een voorbeeld: Je hebt een bioscoopcomplex. Op de heenweg krijgt je bezoeker logischerwijs de route naar jouw bioscoop te zien. Wanneer dezelfde bezoeker op jouw parking staat, is het handiger dat hij meteen de weg naar de ticketautomaten of de juiste zaal kan zien.

3. Je bezoekers op de hoogte houden
Heeft jouw website heel wat volgers en wil je hen constant op de hoogte houden van het laatste nieuws? Dan is de Push API een echte must-have. Die API stuurt notificaties (zoals je die kent vanop je smartphone) naar het toestel van je gebruiker. Zo is hij altijd meteen op de hoogte van je laatste updates.

push api

Een voorbeeld: Je bent beheerder van een grote nieuwssite, en wil breaking news onmiddellijk tot bij de juiste gebruikers brengen. Daarom stuur je een melding naar het toestel waarop die gebruiker op dat moment actief is.

4. De informatie op bepaalde netwerken beperken
We hadden het eerder al over de Battery API, die de gebruikerservaring afstemt op basis van de batterij. Daarnaast heb je ook de Network API. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat deze API op zoek naar de beschikbare informatie over het (mobiele) netwerk van jouw gebruikers. Op die manier kan jij de content van je website optimaliseren op basis van de sterkte van het signaal van of de kwaliteit van dit netwerk.

Een voorbeeld: Jouw website bestaat uit leuke effectjes & tal van afbeeldingen om alles wat mooier te maken, maar snelle bezoekers zijn gewoon op zoek naar jouw telefoonnummer of adres. Wanneer één van jouw gebruikers een tragere Edge-verbinding heeft, laat je die leuke extra’s best achterwege. Zo vindt deze bezoeker onmiddellijk wat hij nodig heeft, zonder dat hij lang moet wachten.

5. Spelletjes spelen met een ander toestel
Soms is een toetsenbord of muis niet genoeg om je bezoeker onder te dompelen in jouw website. Dankzij de Websocket API of Gamepad API tovert jouw gebruiker andere toestellen om tot controllers. Zo kan hij onder andere met zijn smartphone of een echte controller (van bijvoorbeeld een PlayStation 4) bepaalde interactieve elementen op je website bedienen.

gamepad api

Een praktisch voorbeeld: Hans Anders heeft haar oogtest gedigitaliseerd, zodat bezoekers thuis een snelle test kunnen doen. Gebruikers nemen afstand van hun scherm en gebruiken hun smartphone als controller.

Wil je meer uit je website halen?

Kom gratis brainstormen